Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Rólunk

Rólunk

Emese és Robi vagyunk a BUKKI Candles ® Ökogyertya műhelyének megálmodói. Jómagam agrármérnökként végeztem, Robi pedig humán szakemberként, majd az élet összesodort minket, és a családunkkal a Bükk lábánál, Harsányban telepedtünk le. A gyertyákat én tervezem meg, kísérletezem ki, öntöm formába, majd csomagolom. Robi pedig a logisztikában és a stratégiák átgondolásában nélkülözhetetlen segítségem. A BUKKI Candles ® Ökogyertya műhelye egy decemberi estén született meg 2018-ban, mikor a szentestére készülődve gyertyagyújtás közben megtapasztaltuk, hogy az addig használt gyertyáinknak milyen kellemetlen illata van. Ekkor kezdtünk el utánajárni, hogy a gyertyák pontosan milyen viaszokból is készülnek és honnan is származnak. 

A háztartási gyertyák, csakúgy mint a műanyag zacskók, kőolajból származnak. Mivel a családunkban vannak asztmások, nem akartam tovább ilyen gyertyákat égetni, hiszen ha nem megbízható forrásból származnak az égésük során olyan káros anyagok kerülhetnek a ház légterébe, mint a benzol és a toluol. Télen pedig, mikor kevesebbet szellőztetünk, a jól záródó ablakok mellett ez nem túl egészséges.

Bújtuk az internetet, hogy mit tudnánk használni a paraffinos gyertyák helyett és rátaláltunk a növényi viaszokra. A legtöbb ilyen viaszt szójából, pálmaolajból vagy repcéből készítik, illatosítva vagy illatmentesen. Pohárkákba töltve, vagy különféle szabadon álló gyertyaként. Nagyon megtetszett nekünk, hogy milyen sokféle formát lehet ebből az anyagból készíteni, ráadásul még a környezetet sem károsítom vele. A hab a tortán pedig az, hogy ennek az anyagnak az égése során a kutatások nem mutattak ki rákkeltő anyagokat a füstben.

Sok olvasgatás után a repceviasz mellett tettük le a voksunkat, mert európai termelésből származik, ezért előállítása során nem áldoznak fel újabb és újabb területeket az Amazonas esőerdeiből, mint szójaviasz társai esetén. Sok kísérletezgetés után arra a megfontolásra jutottunk, hogy gyertyáinkat illatmentesen készítjük el. Még illóolajat sem használunk a gyertyakészítéshez, mivel olyan töménységben szükséges azt használni egyetlen gyertya előállításához is, amely az arra érzékenyeknél bizony különféle egészségügyi tüneteket okozhat, mint például fejfájás, vagy allergiás reakció. Javasoljuk, hogy az illóolajokat inkább diffúzorban vagy párologtatóban használd és előtte kérdezd meg a háziorvosodat.

Időközben a gyertyáink alapanyagát méhviaszos gyertyákkal is bővítettük, melyhez az alapanyagot megbízható magyar termelőktől szerezzük be. A méhviasz sok tulajdonságában eltér repceviasz társától, például a ragadósságában és hogy milyen formába lehet önteni. A méhek szorgalmas munkájának köszönhetjük, hogy csodálatosan ragyogó, meleg fényével megörvendeztethetjük a lelkünket és pihenhetünk az édes méhviaszos illat mellett. A méhviasz gyertyákat úgy készítjük el, hogy minél tovább élvezhessétek a fényét és a hangulatot. Cseppmentesen ég, bár égő gyertyát inkább ne mozgassunk.

Egy nagyon szép megfogalmazás szerint a méhek viasszá alakítják a napfényt, szóval a méhviasz gyertya használata kicsit olyan, mintha beengednéd a napot a nappalidba. 

Termelésünk során odafigyelünk arra, hogy minden viaszfelesleget visszagyűjtsünk és újrahasznosítsunk. Nem gyártunk felesleget, általában mindig annyi gyertya van készleten, amennyi elfogy, a megrendeléseket pedig mihamarabb elkészítjük. Törekszünk arra, hogy a karbonlábnyomunkat minimálisra csökkentsük, mert szeretnénk, ha a természetet még a gyerekeink is legalább abban az állapotában csodálhatnák meg, mint amilyennek mi ismertük meg. Sokat gondolkodtunk azon, hogy milyen módon tudnánk a legjobban segíteni az élővilág megőrzésében, ezért felkerestük a MME Bükki Helyi Csoportját, és egy közös projekt keretében bagolyodúk kihelyezésére kerül majd sor. Reméljük, hogy hamarosan sok képet tudunk majd bemutatni az odúk lakóiról és hosszú távon a csoport még több tevékenységében tudunk segíteni.

 

 

 

Keresés